Fokus på manden

Undersøgelse af DNA-integriteten sætter fokus på mandens fertilitet, og det han kan gøre for at øge graviditetschancerne. Det er derfor vigtigt, at DNA-integriteten undersøges.

Test af sædkvalitet

En test af sædkvaliteten er en standardundersøgelse, som blandt andet udføres hos den praktiserende læge og fertilitetsklinikker. Undersøgelsen omfatter:

  • Måling af volumen af sæden
  • Bestemmelse af koncentrationen af sædceller
  • Vurdering af sædcellernes bevægelighed (motilitet)
  • Vurdering af sædcellernes udseende (morfologi)

Dårlig sædkvalitet

Sædkvaliteten er gennem de sidste 50 år gradvis blevet dårligere. Hos de fleste mænd er der tale om, at produktionen af sædceller er meget lav. Ofte er sædcellernes evne til at svømme nedsat, og mange sædceller ser ikke normale ud.
Mere end hver femte unge mand har i dag så dårlig sædkvalitet, at han har ringe mulighed for at gøre en kvinde gravid.

Hvad er DNA fragmentering?

DNA fragmentering er en beskadigelse af DNA’et, hvor det brydes op i fragmenter. Da forskerne i 1953 for første gang beskrev DNA, var det en stor overraskelse, at der var tale om et forholdsvis ustabilt molekyle.
De seneste år har forskningen vendt op og ned på det, vi tidligere troede om DNA. Det er blevet klart, at beskadigelse af DNA er en medvirkende årsag til mange forskellige sygdomme, og desuden er en vigtig forklaring på nedsat fertilitet hos manden.

Sædcellens rejse

Sædcellens rejse starter i de sæddannende rør i mandens testikler. Sædcellen udvikles via flere celledelinger fra en stamcelle. Undervejs mister sædcellen nogle af de egenskaber, som kendetegner kroppens øvrige celler. Sædcellens DNA pakkes tæt, samtidig med at den udstyres med en hale, så den senere kan bevæge sig. På de forreste 2/3 dele af hovedet får sædcellen en hætte med enzymer, som skal bruges, når sædcellen trænger ind i ægget. Produktionen af en sædcelle i testiklen tager 72 dage. De færdige sædceller er ikke i stand til at svømme, men flyder med en strøm af væske fra testiklen over i bitestiklen.

SDI®-test

SDI er forkortelsen for Sperm DNA Integrity. SDI®-testen undersøger om sædcellernes DNA er robust eller skrøbeligt.
Testen foretages på avanceret udstyr (flowcytometer), som gør det muligt at analysere flere tusinde sædceller per måling. SDI®-testen udføres med en omfattende kvalitetskontrol og har derfor en meget høj præcision. Dette betyder, at små ændringer i DNA’ets skrøbelighed kan påvises. Samtidig er der en meget tydelig sammenhæng imellem resultatet af SDI®-testen og fertiliteten.

Sundhed og mutationer

Selv om sundheden er god, vil DNA’et hver eneste dag blive beskadiget i kroppens celler. Celler kan reparere DNA’et, men i nogle tilfælde opstår der små ændringer i DNA’et (mutationer). Det er en helt naturlig proces, som blandet andet gør, at vi ældes.
Det er også normalt, at der sker få skader på sædcellens DNA, når den er undervejs til ægget. Sædcellen har ikke de nødvendige enzymer til at reparere disse skader. Det må ægget derfor klare, når befrugtningen er gennemført.
Det er helt naturligt, at der opstår nogle få mutationer, når ægget reparerer sædcellens DNA. Disse mutationer er en del af den naturlige evolution. Vi er alle født med ganske få ændringer i DNA’et, som vores forældre ikke havde.

Nedsat fertilitet hos manden

Nedsat fertilitet hos manden kan i nogle tilfælde skyldes en lav produktion af sædceller og dårlig sædkvalitet. Hvis antallet af sædceller i sædprøven er betydeligt reduceret, er det meget få sædceller, som når frem til ægget. Sædcellernes evne til at baske kraftigt med halen er måske reduceret, eller evnen til at frigive enzymer fra hætten forrest på sædcellens hoved er nedsat. Resultatet er, at der måske slet ikke sker en befrugtning!