Forskning

Det er vigtigt for SPZ Lab at støtte dansk forskning inden for fertilitet og sundhed. Desuden deltager SPZ Lab i flere forskningsprojekter med fertilitetsklinikker i udlandet. Nedenstående liste omtaler nogle af de igangværende og afsluttede projekter.

Mikrobiom projekt
Der er tale om et studium, hvor det undersøges om den bakterielle tarmflora har betydning for gentagne graviditetstab/spontane aborter. Projektet gennemføres ved Enhed for Gentagne Graviditetstab, Rigshospitalet og er påbegyndt i 2018. Projektet ledes af overlæge Henriette Svarre Nielsen.

DNA-skrøbelighed og mandens fertilitet
Projektet undersøger effekten af DNA-skrøbelighed på resultatet af fertilitetsbehandlinger med insemination (IUI), reagensglasbefrugtning (IVF) og mikroinsemination (ICSI). Der deltager cirka 450 par i hver af de 3 projekter. Cirka 600 mænd, som har DFI over 15, tilbydes at deltage i et interventionsstudium, hvor målet er, at de opnår en bedre fertilitet. Projektet bliver verdens hidtil største humane fertilitetsforsøg. Det starter i september 2019 og forventes afsluttet i 2022. Projektet ledes af professor Peter Humaidan.

Igangværende forskning

Denusomap forsøg
Der er tale om to projekter, som gennemføres af læge Martin Blomberg Jensen, Afdeling for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet. Afsluttes i 2019. Læs testimonial af Martin Blomberg Jensen.

Aronia forsøg
Dette kliniske forsøg udføres ved Regionshospitalet i Horsens. Forsøget afprøver effekten af pulveriserede, tørrede aroniabær på sundheden hos mænd. Produktet er udviklet af Byrial ApS. Projektet ledes af professor Ulla Breth Knudsen, Regionshospitalet i Horsens. Projektet er startet i 2017 og afsluttes i 2020.

Afsluttet forskning

Impact of sperm DNA fragmentation on reproductive outcome following IVF and ICSI: a retrospective analysis of 406 cases. Samarbejde med Sims IVF (Dublin) og Fertility Center Hamburg. Offentliggjort ved det Europæiske Fertilitetsmøde i 2013.

Intervention to reduce sperm DNA damage prior to fertility treatment. Samarbejde med Galway Fertility og Repromed (Dublin). Offentliggjort ved det Europæiske Fertilitetsmøde i 2017.

Effects of Vitamin D Supplementation on Semen Quality, Reproductive Hormones, and Live Birth Rate: A Randomized Clinical Trial. Resultaterne blev offentliggjort i 2018. Se artikel her. Projekt er gennemført fra 2011 til 2017 af Martin Blomberg Jensen  Afdeling for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet