Ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling

Man taler om ufrivillig barnløshed, når et par regelmæssigt har haft ubeskyttet samleje i ét år uden at opnå graviditet. Efter indledende undersøgelser hos lægen henvises parret videre til offentlig fertilitetsbehandling hos en gynækolog eller en offentlig fertilitetsklinik.

Parret kan også vælge selv at betale for behandling på en privat fertilitetsklinik. Nogle par vælger en fertilitetsklinik i udlandet, eksempelvis i forbindelse med ægdonation.

Offentlig fertilitetsbehandling

Den fertilitetsbehandling, som tilbydes i offentligt regi, omfatter generelt 3 forsøg med Inseminationsbehandling (IUI) samt 3 forsøg med Reagensglasbefrugtning (IVF) og/eller Mikroinsemination (ICSI).

Tilbuddet til det enkelte par kan variere, da faktorer hos både kvinden og manden har betydning. Hvis kvinden eksempelvis er over 38 år eller har dårlig passage i æggelederne, tilbydes parret ikke IUI.

Hvis manden har normal sædkvalitet eller let nedsat kvalitet tilbydes IUI. Hvis sædkvaliteten er meget ringe, tilbydes parret i reglen ICSI-behandling fremfor IVF.

De offentlige fertilitetsklinikker behandler ikke par, hvor kvinden er fyldt 40 år.

Privat fertilitetsbehandling

Nogle par vælger at gå direkte til en privat fertilitetsklinik, da der i det offentlige kan være en lang venteliste. Det kan være lidt stressende, hvis kvinden allerede er i slutningen af 30’erne.

Andre par er nødt til at vælge en privat fertilitetsklinik, fordi kvinden allerede er fyldt 40 år eller fordi det offentlige behandlingstilbud er brugt op.

De private fertilitetsklinikker må behandle parret, hvis kvinden er under 46 år.

Fertilitetsbehandling i udlandet
I nogle lande er der ikke en aldersgrænse for behandling af parret. Mange udenlandske klinikker har en høj standard og kan med hensyn til pris være et godt alternativ til en privat klinik i Danmark. Udenlandske fertilitetsklinikker, blandt andet i Spanien, benyttes hyppigt i forbindelse med ægdonation.

Fertilitetsjunglen

Cirka 7 ud af 10 par opnår et barn i forbindelse med den offentlige fertilitetsbehandling.

Når babyen lader vente på sig, dukker der uendelig mange spørgsmål op. I har formentlig brugt meget tid i telefonkøen til den offentlige klinik og har lidt svært ved at finde rundt i systemet. Hvis I er blandt de 3 ud af 10 par, som ikke opnår et barn ved den offentlige fertilitetsbehandling, kan der meget vel være gået 3-4 år, inden I vælge en privat klinik. Hvis årsagerne til jeres barnløshed ikke er kendte, begynder I formentlig at spekulere på, om det er et permanent problem. Skuffende behandlinger og eventuelle spontane aborter er opslidende og mindsker troen på, at det nok skal lykkes.

I fertilitetsjunglen møder I et væld af alternative behandlere, som gerne vil hjælpe jer med at opfylde familiedrømmen. Det kan være zoneterapi, babyklister, kosttilskud eller andre alternative smutveje. I skal se jer godt for og være kritiske med hensyn til, om der reelt er den fornødne videnskabelige dokumentation for anbefalingerne.

Tests, som I måske valgte fra i starten, bør genovervejes nu.
Undersøgelse af kromosomerne hos manden og kvinden bør foretages, når I har 3 mislykkede behandlinger med IVF eller ICSI bag jer.

Hvis I ikke allerede har fået foretaget en test af sædcellernes DNA-skrøbelighed, vil det være en rigtig god idé, at få det gjort nu.
En afklaring af årsagerne kan give jer et bedre grundlag for at vælge den mest optimale behandling. Samtidig vil det kunne give jer ro med hensyn til de mange tanker og bekymringer.