
Beskadigelse og reparation af DNA
I hver eneste celle i kroppen beskadiges og repareres DNA’et mange gange hver dag. DNA’et benyttes hele tiden som ”manualen” for de mange forskellige funktioner i cellen. Cellens produktion af energi er hovedansvarlig for de mange skader, der opstår på DNA’et.
Cellen kan heldigvis reparere skaderne på DNA’et. Ind i mellem opstår der en fejl under reparationen. Dette kan betyde, at der kan opstå en gen-fejl (mutation), som er en ændring i stavningen i DNA’et.
Beskadigelse og reparation af DNA er med andre ord helt naturlig, og er en af årsagerne til, at vi ældes.

Sædcellens DNA
I modsætning til de andre celler i kroppen kan sædcellen ikke reparere DNA. Det er derfor afgørende, at sædcellens DNA er pakket så godt, at det er beskyttet mod beskadigelse.
For at nå frem til ægget og befrugte dette har sædcellen behov for at producere en masse energi. Hvis sædcellens DNA er skrøbeligt, vil sædcellens energiproduktion beskadige det, inden den har befrugtet ægget.
Ægget reparerer
Ægget har samme evne til at reparere DNA’et som kroppens øvrige celler. Hvis der er små skader på sædcellens DNA, kan ægget reparere disse. Ved mere omfattende beskadigelse, hvor DNA’et er brudt op i fragmenter (= DNA fragmentering), kan ægget ikke reparere korrekt. Fragmentering af sædcellens DNA er en hyppig årsag til, at det befrugtede æg ikke sætter sig fast i livmoderen, eller at der senere opstår en spontan abort.