Mandens fertilitet og sundhed

Når en mand får oplyst, at hans fertilitet er nedsat, er hans svar:
”Er der noget jeg kan gøre for at opnå bedre fertilitet?”

Svaret på dette spørgsmål er i reglen: Ja!

Nedsat fertilitet

De seneste 10 til 15 år har forskningen klart vist, at nedsat fertilitet hos manden ofte er en markør for et underliggende sundhedsproblem (Jensen et al. 2009).

Når man blot vurderer den almindelige sædkvalitet er denne sammenhæng ikke så tydelig. Opfølgning på mændene de følgende 10-20 år viser imidlertid at nedsat fertilitet øger risikoen cirka 2-3 gange for senere at få alvorlig sygdom. Der er tale om en lang række forskellige sygdomme men især diabetes, hjerte-kar-sygdomme eller kræft.

DNA-beskadigelse i kroppens celler

Når DNA’et er skrøbeligt i sædcellerne, kan det skyldes en øget ustabilitet af DNA’et i alle kroppens celler. Dette blev man klar over i 2012, hvor en tysk forskergruppe offentliggjorde et studium, hvor de havde undersøgt blod- og sædprøver fra en gruppe mænd (Baumgartner et al. 2012).

Når DNA’et i kroppens celler er ustabilt, vil det have en øget tendens til at gå i stykker. I modsætning til sædceller, kan kroppens celler reparere skader på DNA’et. Men i nogle tilfælde sker der fejl i reparationen, og resultatet kan derfor være, at der opstår en ændring i DNA-koden. Dette kaldes også en mutation. Mutationen kan føre til at cellen dør. Celledød er blandt andet involveret i sygdomme som knogleskørhed og Parkinsons sygdom.

Mutationen kan dog også ramme de gener, som kontrollerer cellens vækst og deling. Når dette sker, begynder cellen at dele sig uhæmmet. Det er det, vi kalder kræft. Om kræften opstår i tarmen, i mavesækken eller i hjernen er kun et spørgsmål om tilfældigheder.

Bedre sundhed og fertilitet

Når man opdager, DNA’et i mandens sædceller er beskadiget, opstår der i virkeligheden en helt ny mulighed for at forbedre både mandens fertilitet og sundhed (Belladelli et al. 2023).

Der er ingen grund til at vente på, at der opstår en kedelig sygdom. Den øgede DNA-beskadigelse i sædcellerne viser tydeligt, at det er tid til at gøre en indsats.

Da det kun tager 3 måneder at producere helt nye sædceller, kan manden oftest opnå en meget hurtig forbedring af fertiliteten. Det er vores erfaring, at de fleste mænd er motiveret, men bare har behov for at vide, hvad de skal gøre. Den store bonus er at indsatsen samtidig forbedrer den generelle sundhed og dermed nedsætter risikoen for en alvorlig sygdom senere i livet.

For at opnå den bedste effekt er det vigtigt, at alle faktorer kommer med. Derfor beder vi manden om at udfylde SPZ Lab’s spørgeskema.