SPZ Labs logo

SPZ Lab har fået et nyt logo i 2022. Logoet er en illustration af en zygote, som er det første stadium for det befrugtede æg, inden det deler sig for første gang.

Det traditionelle logo for ’fertilitet’ er en sædcelle, som er ved at befrugte et æg. Den nyeste forskning viser imidlertid, at det slet ikke er befrugtningen, som er den store udfordring. Derfor er den traditionelle opfattelse lidt ’forældet’.

Medmindre mandens sædkvalitet er ekstremt dårlig, vil langt de fleste æg blive befrugtet. Den store udfordring er først efter befrugtningen er gennemført.

Forskningen viser nemlig, at hvis man har en zygote fra 100 helt almindelige par (uden fertilitetsproblemer) – så vil kun 40 til 60 % af zygoterne kunne udvikle sig til en baby.

I cirka halvdelen af tilfældene vil udviklingen af zygoten/embryonet/fosteret gå i stå under vejs (Jarvis 2020).

Hvis embryonet dør, før det når at sætte sig fast i livmoderen, vil graviditeten udeblive.

Hvis det sætter sig fast i livmoderen, men efterfølgende dør, vil parret opleve en spontan abort.

Årsagen er ofte skader på DNA’et

Årsagen til at en stor andel af de befrugtede æg dør, skyldes i store træk forskellige skader på DNA’et. Ganske få af disse skader er nedarvet fra kvinden eller manden. Langt hovedparten af skaderne er nye og er opstået under modningen af ægget eller produktionen af sædcellen.

Disse skader kan opdeles i 3 hovedgrupper:

  • Forkert antal kromosomer (aneuploidi) opstår hovedsageligt i æggene og især hos kvinder, som er over 35 til 40 år.
  • Mindre kromosomale fejl, hvor et stykke af et kromosom er beskadiget eller mangler. Denne type af skade kan komme fra ægget, men opstår oftest som følge af ’fragmentering’ af sædcellens DNA.
  • Nye mutationer opstår i mere end 90 % af tilfældene i sædcellerne og skyldes i reglen sædcellens DNA er skrøbeligt og derfor beskadiges.

Manden spiller således en afgørende rolle for, at det befrugtede æg er levedygtigt.