Beretninger fra par

I vores brugerundersøgelse i 2019 svarede 83 % af parrene, at servicen hos SPZ Lab var god.
Og 88 % af parrene ville anbefale SDI®-testen til andre par i samme situation.

Her kan du læse beretninger fra nogle af de tilfredse brugere.

Beretning fra Caroline og Rasmus

I sommeren 2020 havde vi selv forsøgt at opnå graviditet i et godt stykke tid. Vi besøgte begge vores læge og fik taget de sædvanlige tests, så vi kunne komme i gang med fertilitetsbehandling. Alderen (begge 37 år) var naturligvis ikke til vores fordel, så lægen fortalte os kort og godt, at det kunne blive vanskeligt. Derfor blev vi sendt direkte til IVF.

I forbindelse med forberedelserne til den første behandling blev det konstateret, at mængden af sædceller faktisk ikke var særligt høj. Derfor blev konklusionen, at vi i stedet skulle ICSI behandling. Vi blev fortalt, at udsigten til at opnå graviditet var god. Dette skulle vise sig ikke at holde stik.

Efter 11 – 12 ICSI behandlinger blev det klart, at den ønskede graviditet ikke var lige om hjørnet. Der var masser af råd til, hvad Caroline kunne gøre, men ikke tilsvarende råd til hvad Rasmus kunne prøve. I vores søgen faldt vi over bogen Super Sæd, hvor der er en reference til SPZ Lab. Bogen blev virkelig en øjenåbner for os, da det er klart, at der også er meget manden kan gøre for at forbedre fertiliteten.

SDI-testen blev bestilt og resultatet var en DFI-værdi på 22,8. Spørgeskemaet blev udfyldt og efter en uge var der en plan. Rasmus skulle reducere de mange træningstimer på cyklen og skulle også stoppe med kosttilskuddene, som indeholdt flere vitaminer og mineraler i for høj dosis. Mængden af kaffe blev ligeledes reduceret, og Rasmus skulle generelt tænke lidt mere over, hvad han udsatte kroppen for.

Det anbefales, at SDI-testen gentages efter 3 til 6 måneder, men det blev der faktisk ikke behov for.

Ændringerne som Rasmus havde sat i gang resulterede i en positiv graviditetstest efter bare 2,5 måneder. Det var en stor glæde men en tilsvarende bekymring. Vi havde 2 gange oplevet at være gravide og set hjerte-blink, hvorefter det var endt med en spontan abort. Denne gang var graviditeten derimod opnået på almindelig vis, og det gav os håb for at risikoen for spontan abort måske også var lavere.

Scanninger mv. gik fint og i starten af juli 2023 sagde vi velkommen til vores fantastiske lille Marvin. Han er en fantastisk lille glad fyr, og alt hvad vi har været igennem i de 3 år, har været det værd.

Vi ville ønske, at der er mere fokus på manden i fertilitetsbehandlingen. Dette vil sikkert kunne spare mange tårer hos parrene, som samtidig kunne opfatte det lidt mere som et fælles projekt.

Vi er ikke sikre på, at vi ville have stået her i dag med vores fantastiske Marvin, hvis det ikke var for Preben og SPZ Lab.

Caroline og Rasmus L. Melsen, København, 2024

”Vi ville ønske, at vi havde fået at vide om SDI®-testen fra lægerne meget tidligt i forløbet og ikke ved egen hjælp i 2018. Så havde vi haft mulighed for at forbedre resultatet parallelt med ICSI forløb mv.”

Anonym fra brugerundersøgelse i 2019

Beretning fra Mirah og Søren

I slutningen af 2017 havde vi i over 6 år forsøgt at få et barn. Vi havde gennemgået et utal af fertilitets-behandlinger på flere forskellige fertilitetsklinikker uden held. Ikke en eneste graviditetstest havde været positiv, og vi kæmpede begge med sorg og frustration.
Som mand havde jeg altid fået at vide, at min sædkvalitet var i top. Derfor var det pr. automatik min hustru, som lægerne ”mistænkte”, når en behandling skuffede. Mirah er lidt ældre end mig og var 35 år, da vi kom i behandling. I 2017 var hun blevet 41 år og følte sig skyldig, når der skulle findes en forklaring på et skuffende resultat.

Som et sidste, desperat forsøg på at få et barn valgte vi at overveje ægdonation, og kom i behandling på fertilitetsklinikken Vitanova i København. Lægen forklarede ved vores samtale, at der skulle laves en yderligere undersøgelse af min sæd, da problemet kunne være at DNA’et i sædcellerne var skrøbeligt. Jeg blev derfor henvist til SPZ Lab.
Det vakte undren hos mig, at jeg skulle testes igen, da resultaterne tidligere havde vist, at min sædkvalitet var tip-top. Forklaringen var dog enkel: Den almindelige undersøgelse fortæller kun om sædcellernes antal og om de svømmer fint. DNA’et i sædcellen undersøges ikke. Lægen forklarede, at hvis sædens DNA ikke er robust nok, kan det være ekstra svært at blive gravid. Samtidig er der en øget risiko for spontan abort. DNA’ets robusthed kan ikke undersøges i et mikroskop, og derfor var det nødvendigt med SDI®-testen fra SPZ Lab.

Resultatet af SDI®-testen viste, at DNA’et i mine sædceller var meget skrøbeligt. DFI-værdien (DFI = DNA fragility index) var på 26, så min fertilitet var stærkt nedsat. Jeg var i starten helt rystet, men Preben Christensen fra SPZ Lab forklarede, at det formentlig ville være muligt forbedre min fertilitet. Anbefalingen var bl.a. at jeg skulle reducere indtagelse af sukker (sodavand, Red Bull og øl), øge mængden af konditionstræning og samtidig helt droppe cigaretterne. Kosten skulle også forbedres med mindre kød og flere grøntsager. Det lyse brød skulle skiftes ud med mørkt fuldkornsbrød, og jeg skulle dagligt tage en multivitamin tablet samt fiskeolie.
Jeg må indrømme, at jeg var lidt skeptisk. Til gengæld var jeg MEGA motiveret, og gik i gang med projektet. Efter de 3 måneder viste en ny test, at DFI-værdien var faldet til 7, og nu var helt normal. Helt uventet viste det sig også, at Mirah var gravid! Men glæden blev dog kort, for det endte med en spontan abort. Det var en stor skuffelse, men Preben forklarede, at DFI formentlig havde været på cirka 20, da befrugtningen blev opnået. Risikoen for en spontan abort øges, når DFI er over 15.

Vi brugte et par måneder til at komme os over skuffelsen. Jeg holdt fast i den forbedrede livsstil. Vi overvejede at starte i fertilitetsbehandling, men i december 2018 skete miraklet igen: Mirah var gravid! Graviditeten var opnået helt naturligt!

I lang tid gik vi med en følelse, som var en blanding af glæde og frygt – vi var så bange for at tabe barnet. Først i maj måned, da Mirah var 5 måneder henne, følte vi os mere sikre. I midten af juni turde vi fortælle det til vores forældre. Den 27. september fødte Mirah en dejlig, rask pige – Isabella.

Personligt tror jeg ikke, at vi ville have fået Isabella, hvis ikke lægen på Vitanova havde henvist mig til SPZ Lab. Jeg håber, at vores fortælling kan hjælpe andre par. Stor tak til SPZ Lab og Preben for hjælp og kyndig vejledning!

Venlig hilsen

Mirah og Søren Nielsen, København, 2019

”Fertilitetsklikken har modarbejdet os og mener IKKE, at der er en sammenhæng. De forstår ikke, hvorfor min mand har ændret sin livsstil. Det er hårdt, at de ikke bakker os op”.

Anonym fra brugerundersøgelse i 2019

Beretning fra Mia og Claudiu

I starten af 2019 blev Mia gravid for første gang, men det endte i en spontan abort. Vi fik hurtigt en positiv graviditet test igen, men også denne graviditet endte med en spontan abort.

På ganske kort tid opleverede vi 4 spontane aborter. Vi blev nervøse for om der kunne være noget galt med os.

Vores læge henviste os til Enheden for Gentagende Graviditetstab på Hvidovre hospital.

I mellemtiden forsøgte vi selv at finde svar på problemet. I den forbindelse blev vi opmærksom på SPZ Lab.

Min sædkvalitet var tidligere testet, og var helt i top. Alligevel tænkte vi, at en supplerende test af DNA’et måske kunne give os vigtig viden.

Resultatet var, at min DFI var for høj. Endda i den kategori som hedder ”meget skrøbelig”, da DFI var på 28.

Efter vejledning fra Preben fandt vi frem til at det kunne være nogle piller mod hårtab, Propesia, som kunne være medvirkende til den høje DFI. Jeg stoppede derfor med disse piller og lagde desuden kosten lidt om. Efter 3 måneder var min DFI faldet til 17.

Ved besøget på Enheden for Gentagende Graviditetstab, anbefalede de os at få testet DFI. Hos par med graviditetstab ses det ofte, at manden har en øget DFI. Heldigvis havde vi det på plads, så vi ikke skulle vente yderligere.

Inden længe var Mia gravid igen, og i 2021 fødte hun vores søn, som i dag er 1,5 år.

Vi er dybt taknemmelige for hjælp og vejledning fra Preben og teamet i SPZ Lab. Vi er overbeviste om, at mit skrøbelige DNA har været en stor faktor i vores gentagne graviditetstab.

Mange hilsner fra

Mia og Claudiu Serban, København, 2023

Kære SPZ Lab

 

Mange tak for den formentlig mest professionelle service, jeg nogensinde har oplevet.
Jeg vil anbefale jeres test til alle, som har behov for den.

 

Venlig hilsen

Læge og kunde, Anders Thornell, August 2023
Senior Consultant Surgeon
Sahlgrenska University Hospital
Göteborg, Sverige

Beretning fra Louise og Lars

Vi har i flere år forsøgt at få et barn. Vi har været igennem et utrolig hårdt forløb med flere aborter, og vi har mistet en lille dødfødt pige. Så vi var ved at miste håbet om at få et barn.

Vi var klar over, at Lars havde nedsat sædkvalitet, og at vi derfor skulle have hjælp til at få et barn.

I starten af 2017 hørte vi om en fertilitetsmesse, der blev afholdt i København, som vi besluttede at deltage i. På den messe hørte vi et foredrag af Preben Christensen fra SPZ Lab om DNA-beskadigelse i mandens sædceller.
Efter foredraget tog vi kontakt til Preben og fortalte ham vores historie. Da vi mistede vores datter, fik vi efterfølgende at vide, at hun var død som følge af en sjælden sygdom (Costellos Syndrom), som skyldes nye mutationer.
Preben oplyste, at årsagen til vores datters død muligvis kunne være beskadigelse af DNA’et i Lars’ sædceller. Beskadigelsen af DNA’et opstår, når sædcellernes DNA ikke er pakket tilstrækkeligt tæt og derfor er skrøbeligt.

Lars fik efterfølgende foretaget en SDI®-test, som viste at sædcellernes DNA var meget skrøbeligt.

Lars udfyldte et spørgeskema fra SPZ Lab. Da Lars’ havde en sund livsstil, blev mistanken rettet mod et kosttilskud, som Lars havde taget i flere år. Blodprøver hos lægen viste et alt for højt indhold af forskellige vitaminer. Beskeden fra SPZ Lab var derfor, at Lars skulle stoppe med at indtage dette kosttilskud omgående, idet det kunne have indvirkning på sædcellernes DNA.

3 måneder efter, at Lars var stoppet med det kosttilskud, stod vi pludselig med en positivt graviditetstest i hænderne.

Vi vil aldrig kunne sige med 100 % sikkerhed, om kosttilskuddet var årsag til, at vi ikke kunne blive gravide selv, og om det var årsag til de gange vi mistede efter opnået graviditet ved fertilitetsbehandling. Det er dog meget nærliggende at tro det.

I dag er vi lykkelige for, at vi mødte Preben med den viden han og hans team har. Nu har vi fået en fantastisk lille Frederik! Hvem ved, om vi havde det, hvis vi ikke havde mødt Preben.

Mange hilsner

Louise og Lars Karkov, Århus, 2018