Beretninger fra par

Hvis SDI®-testen viser, at manden har nedsat fertilitet (DFI over 15), kan han udfylde SPZ Lab’s spørgeskema. Ud fra hans oplysninger laver vi en personlig anbefaling til, hvad han kan gøre for at forbedre fertiliteten.

Cirka 2 ud af 3 mænd opnår i løbet af 3 måneder en markant forbedring af fertiliteten. Her er nogle beretninger fra par.

Louise og Lars’ historie

Vi har i flere år forsøgt at få et barn. Vi har været igennem et utrolig hårdt forløb med flere aborter, og vi har mistet en lille dødfødt pige. Så vi var ved at miste håbet om at få et barn.

Vi var klar over, at Lars havde nedsat sædkvalitet, og at vi derfor skulle have hjælp til at få et barn.

I starten af 2017 hørte vi om en fertilitetsmesse, der blev afholdt i København, som vi besluttede at deltage i. På den messe hørte vi et foredrag af Preben Christensen fra SPZ Lab om DNA-beskadigelse i mandens sædceller.
Efter foredraget tog vi kontakt til Preben og fortalte ham vores historie. Da vi mistede vores datter, fik vi efterfølgende at vide, at hun var død som følge af en sjælden sygdom (Costellos Syndrom), som skyldes nye mutationer.
Preben oplyste, at årsagen til vores datters død muligvis kunne være beskadigelse af DNA’et i Lars’ sædceller. Beskadigelsen af DNA’et opstår, når sædcellernes DNA ikke er pakket tilstrækkeligt tæt og derfor er skrøbeligt.

Lars fik efterfølgende foretaget en SDI®-test, som viste at sædcellernes DNA var meget skrøbeligt.
Lars udfyldte et spørgeskema fra SPZ Lab. Da Lars’ havde en sund livsstil, blev mistanken rettet mod et kosttilskud, som Lars havde taget i flere år. Blodprøver hos lægen viste et alt for højt indhold af forskellige vitaminer. Beskeden fra SPZ Lab var derfor, at Lars skulle stoppe med at indtage dette kosttilskud omgående, idet det kunne have indvirkning på sædcellernes DNA.

3 måneder efter, at Lars var stoppet med det kosttilskud, stod vi pludselig med en positivt graviditetstest i hænderne.

Vi vil aldrig kunne sige med 100 % sikkerhed, om kosttilskuddet var årsag til, at vi ikke kunne blive gravide selv, og om det var årsag til de gange vi mistede efter opnået graviditet ved fertilitetsbehandling. Det er dog meget nærliggende at tro det.

I dag er vi lykkelige for, at vi mødte Preben med den viden han og hans team har. Nu har vi fået en fantastisk lille Frederik! Hvem ved, om vi havde det, hvis vi ikke havde mødt Preben.

Mange hilsner

Louise og Lars Karkov, Århus

Methe og Anders’ beretning

Efter flere års forgæves forsøg på at opnå graviditet, blev vi i 2017 henvist til fertilitetsbehandling ved Regionshospitalet i Skive. Vi havde egentlig ikke nogen forestilling om, at der var noget galt med nogen af os. Vi var dog nødt til at have lidt ”hjælp” for at få det til at lykkes.

Efter et par mislykket forsøg med reagensglasbefrugtning anbefalede klinikken os at tage kontakt til SPZ Lab for at få lavet en SDI®-test. Da Anders havde dårlig sædkvalitet, var det sandsynligt, at der også var problemer med skrøbeligt DNA i sædcellerne.

SDI®-testen viste, at DNA’et var skrøbeligt og at fertiliteten hos Anders var stærkt nedsat. Vejledningen fra SPZ Lab fik Anders til at dyrke mere motion og vi blev mere opmærksomme på vigtigheden af en god sund kost. Egentlig har vi altid spist forholdsvis sundt, men supplerede tests viste, at Anders manglede flere vitaminer og mineraler. Han lå også lavt med Omega fedtsyrerne. Disse faktorer blev der rettet op på, og Anders blev også mere omhyggelig med at benytte åndedrætsværn, når han var udsat for støv eller brugte vinkelsliber.

DFI-værdien, som i starten var mellem 20 og 28, kom i starten af 2019 ned på 11. Det var på dette tidspunkt, at det endelig lykkes for os at opnå graviditet på klinikken i Skive. Vores skønne datter Freja blev født i november 2019.

Vi sender en stor tak til Fertilitetsklinikken i Skive, og til SPZ Lab og Preben Christensen for god og kyndig vejledning.

Mange hilsner

Methe og Anders Kostergaard, Ans

Sørens og Mirahs historie

I slutningen af 2017 havde vi i over 6 år forsøgt at få et barn. Vi havde gennemgået et utal af fertilitets-behandlinger på flere forskellige fertilitetsklinikker uden held. Ikke en eneste graviditetstest havde været positiv, og vi kæmpede begge med sorg og frustration.
Som mand havde jeg altid fået at vide, at min sædkvalitet var i top. Derfor var det pr. automatik min hustru, som lægerne ”mistænkte”, når en behandling skuffede. Mirah er lidt ældre end mig og var 35 år, da vi kom i behandling. I 2017 var hun blevet 41 år og følte sig skyldig, når der skulle findes en forklaring på et skuffende resultat.

Som et sidste, desperat forsøg på at få et barn valgte vi at overveje ægdonation, og kom i behandling på fertilitetsklinikken Vitanova i København. Lægen forklarede ved vores samtale, at der skulle laves en yderligere undersøgelse af min sæd, da problemet kunne være at DNA’et i sædcellerne var skrøbeligt. Jeg blev derfor henvist til SPZ Lab.
Det vakte undren hos mig, at jeg skulle testes igen, da resultaterne tidligere havde vist, at min sædkvalitet var tip-top. Forklaringen var dog enkel: Den almindelige undersøgelse fortæller kun om sædcellernes antal og om de svømmer fint. DNA’et i sædcellen undersøges ikke. Lægen forklarede, at hvis sædens DNA ikke er robust nok, kan det være ekstra svært at blive gravid. Samtidig er der en øget risiko for spontan abort. DNA’ets robusthed kan ikke undersøges i et mikroskop, og derfor var det nødvendigt med SDI®-testen fra SPZ Lab.

Resultatet af SDI®-testen viste, at DNA’et i mine sædceller var meget skrøbeligt. DFI-værdien (DFI = DNA fragility index) var på 26, så min fertilitet var stærkt nedsat. Jeg var i starten helt rystet, men Preben Christensen fra SPZ Lab forklarede, at det formentlig ville være muligt forbedre min fertilitet. Anbefalingen var bl.a. at jeg skulle reducere indtagelse af sukker (sodavand, Red Bull og øl), øge mængden af konditionstræning og samtidig helt droppe cigaretterne. Kosten skulle også forbedres med mindre kød og flere grøntsager. Det lyse brød skulle skiftes ud med mørkt fuldkornsbrød, og jeg skulle dagligt tage en multivitamin tablet samt fiskeolie.
Jeg må indrømme, at jeg var lidt skeptisk. Til gengæld var jeg MEGA motiveret, og gik i gang med projektet. Efter de 3 måneder viste en ny test, at DFI-værdien var faldet til 7, og nu var helt normal. Helt uventet viste det sig også, at Mirah var gravid! Men glæden blev dog kort, for det endte med en spontan abort. Det var en stor skuffelse, men Preben forklarede, at DFI formentlig havde været på cirka 20, da befrugtningen blev opnået. Risikoen for en spontan abort øges, når DFI er over 15.

Vi brugte et par måneder til at komme os over skuffelsen. Jeg holdt fast i den forbedrede livsstil. Vi overvejede at starte i fertilitetsbehandling, men i december 2018 skete miraklet igen: Mirah var gravid! Graviditeten var opnået helt naturligt!
I lang tid gik vi med en følelse, som var en blanding af glæde og frygt – vi var så bange for at tabe barnet. Først i maj måned, da Mirah var 5 måneder henne, følte vi os mere sikre. I midten af juni turde vi fortælle det til vores forældre. Den 27. september fødte Mirah en dejlig, rask pige – Isabella.

Personligt tror jeg ikke, at vi ville have fået Isabella, hvis ikke lægen på Vitanova havde henvist mig til SPZ Lab. Jeg håber, at vores fortælling kan hjælpe andre par. Stor tak til SPZ Lab og Preben for hjælp og kyndig vejledning!

Venlig hilsen

Søren og Mirah, København

Beretning fra N. Frederiksen

Fertilitetsrejsen bliver for nogle par urimelig lang og måske en af de allerstørste kriser i parforholdet.
En fertilitetsrejse med utallige skuffelser lyder måske ikke som den bedste hyggelæsning, men kan være en hjælp for jer, som er ved at miste håbet. I er nemlig ikke alene!

N. Frederiksen (pseudonym) har skrevet en bog med hendes og Kaspers historie. Bogen er netop udkommet i april 2020. En af de mange pointer i bogen er, at det at få et barn er et fælles projekt. Det ikke er naturligvis ikke nok bare at have fokus på kvindens udfordringer med fertiliteten.

Lev lille embryo – en personlig beretning om fertilitetsbehandling
Forlag: EgoLibris
ISBN: 978-87-93959-06-4