Dårlig sædkvalitet

Sædkvaliteten er gennem de sidste 50 år gradvis blevet dårligere. Mere end hver femte unge mand har i dag så dårlig sædkvalitet, at han har ringe mulighed for at gøre en kvinde gravid.

Læs hvordan andre par er blevet hjulpet til vellykket graviditet

Kan være medfødt

Siden 1960’erne er der født flere drengebørn med misdannelser af kønsorganerne eller de har testikler, som kom sent ned i pungen. Samtidig er tilfældene af testikelcancer tredoblet i Danmark.

Den videnskabelige forklaring på den dårlige sædkvalitet og de mange misdannelser er, at der er tale om en påvirkning med østrogenlignende stoffer fra vores miljø. Når kvinden påvirkes af disse stoffer under graviditeten, bliver udviklingen af fostrets testikler ikke optimal. Blandt andet etableres der færre stamceller i de tidlige testikler, og grundlaget for den senere sædproduktion hos den voksne mand forringes.

Moderens livsstil
Moderens livsstil kan under graviditeten påvirke fostret på samme måde som de østrogenlignende stoffer. Eksempelvis er det vigtigt, at kvinden ikke ryger, når hun er gravid.

Forbedring af sædkvalitet

Det har været en almindelig opfattelse i mange år, at sædkvalitet ikke kan forbedres. De skader, som er opstået under fosterlivet, er naturligvis permanente.

De seneste 10 års forskning har dog vist, at nedsat sædkvalitet også kan skyldes faktorer, som påvirker sædproduktionen hos den voksne mand. Der er tale om mange forskellige faktorer inklusiv livsstilen.

De forskningsmæssige resultater er opnået i store studier med mange mænd. Eksempelvis viste et studium fra Rigshospitalet i 2010, at mænd, som drak mere end 1 liter sodavand dagligt, havde øget risiko for dårlig sædkvalitet. Dette studium blev gennemført på 2.554 mænd.

Store studier er nødvendige, da en test af sædkvalitet er behæftet med en del usikkerhed. For den enkelte mand kan det derfor være umuligt at se en forbedring i sædkvaliteten, hvis han eksempelvis stopper med at ryge eller starter med at dyrke motion. Effekten kan først ses, hvis man undersøger mange mænd eller benytter en test med meget høj præcision.